joi, 25 octombrie 2012

Partea a 11-a RESPONSABILITATE SI CONSTIINTA DE SINE

Acum, a venit timpul să evidenţiem încă o calitate definitorie pentru Om, şi anume Responsabilitatea.
Definim Responsabilitatea ca fiind acea atitudine conştientă prin care se manifestă simţ de răspundere faţă de obligaţiile sociale (civice, etice, juridice, profesionale, familiale etc.).
Este foarte important să fie înţeleasă cât se poate mai bine această caracteristică Umană, şi asta pentru că există o strânsă legătură între Responsabilitate şi Conştiinţa de Sine.
Nu numai că intensitatea şi focalizarea Responsabilităţii pe care o simţim reflectă puterea şi nivelul de evoluţie al Conştiinţei de Sine pe care o avem, dar chiar Responsabilitatea în sine este un important formator şi modelator al Conştiinţei de Sine.
Prin întărirea Responsabilităţii, şi lărgind aria sa de cuprindere, se produce evoluţia  Conştiinţei de Sine la nivele din ce în ce mai evoluate.
Acesta este răspunsul la una din marile întrebări ce au însotit încă de la început, mai mult sau mai puţin vizibil, întreagă această lectură, şi anume: cum poate fi accelerat, în mod Conştient, procesul de evoluţie a Conştiinţei de Sine?...
Interesantă este observaţia că, în cadrul diverselor Societăţi Umane, s-ar părea că cele două caracteristici, Egoism şi nivel evoluat de Conştiinţă de Sine, nu pot coexista.
Se întâmplă acest lucru deoarece până acum Egoismul nu a fost privit ca fiind ceva înnăscut, foarte asemănător instinctelor, ci mai degrabă ca o deprindere greşită ce s-ar putea corecta.
Despre Egoism nu se poate spune că este rău sau că este bun, ci doar că există şi atât. Este asemeni paharului plin pe jumătate, ce poate fi înţeles în acelaşi timp şi ca fiind gol pe jumătate.
Până acum Oamenii au văzut doar paharul gol pe jumătate, partea distrugătoare a Egoismului. Este drept, nu e uşor să găseşti ceva bun în manifestările Egoismului. Vă aminţiti doar că Egoismul a fost definit ca fiind acea atitudine de exagerată preocupare pentru  interesele proprii  în dauna intereselor altora.
În conformitate cu această definiţie, este de la sine înţeles că orice Societate va lupta împotriva acestui mod de manifestare a Egoismului.
Nu s-a găsit până acum nici o formă de manifestare a Egoismului care să poată fi benefică pentru Societate şi care să poată fi acceptată de aceasta, o formă care să reprezinte partea plină a paharului. Şi totuşi această parte plină a paharului trebuie să existe...
Vă amintiţi definiţia Responsabilităţii: acea atitudine conştientă prin care se manifestă simţ de răspundere faţă de obligaţiile sociale (civice, etice, juridice, profesionale, familiale etc.)”?
Haideţi să vedem ce am obţine asociind această definiţie definiţiei Egoismului. Ar trebui să rezulte un individ care să ajungă să manifeste o atitudine conştientă prin care se manifestă simţ de răspundere faţă de obligaţiile sociale (civice, etice, juridice, profesionale, familiale etc.), pornind de la o atitudine de „exagerată” preocupare pentru  interesele proprii (individuale).
Credeţi că este posibil?...
O astfel de posibilitate ar însemna partea plină a paharului despre care am discutat mai sus.
Ar însemna eliminarea acelei părţi negative din definiţia Egoismului, „în dauna intereselor altora”, şi înlocuirea ei cu Responsabilitate.
Dacă însă este adevărat că ne naştem cu Egoism, nu se poate spune acelaşi lucru despre simţul Responsabilităţii.
Responsabilitatea, ca şi Conştiinţa, este o caracteristică ce se formează şi se modelează în cursul unei vieti.
Elementele formatoare şi modelatoare pot fi: familia, strada, şcoala, biserica, societatea, alte forme de educaţie sau autoeducaţie.
Ceea ce căutăm acum este o cale de formare şi educare a Responsabilităţii pornită şi bazându-se pe manifestarea liberă şi naturală a unei anumite forme de Egoism.
Vă amintiţi acele paragrafe accentuate, de la începutul partii a 10-a - EU CEL DE AZI, despre care vă spuneam că vor fi greu de acceptat la prima vedere? Ele reprezintă esenţa unei viziuni, la prima vedere şocante, despre cum ar mai putea fi înteleasă viaţa.
Ar fi bine să reciţi acum acele pasaje.
Reprezintă cheia „jocului” pe care vi-l propun,EU CEL DE AZI”, „joc” care va avea ca rezultat benefic, atât pentru individ cât şi pentru Societate, formarea şi dezvoltarea simţului Responsabilităţii Sociale, pornind de la formarea şi întărirea Responsabilităţii Individuale pe baza manifestării unei doze minime de Egoism, în urma aplicării principalei reguli a „jocului”, „AI GRIJĂ DE TINE.
Responsabilitate Individuală înseamnă ca fiecare să lase în  urmă mai “curat” şi mai bine decât a găsit!...
Să ştiţi că există o cale prin care se poate obţine foarte simplu, natural şi firesc o asemenea atitudine.
Soluţia stă în înţelegerea rolului pe care îl are Responsabilitatea în formarea şi întărirea acestei atitudini.
“EU CEL DE AZI” face începutul: ajută la formarea şi conştientizarea Responsabilitătii Individuale.
În acelaşi timp, ajută la înţelegerea faptului că nimic din ceea ce facem, credem sau gândim nu este fără urmări, că de fapt, aşa cum am mai spus, viitorul ia naştere din trecut prin mâna prezentului.
Ajunşi în clipa în care vom Conştientiza astfel, vom realiza că ne-am format o Conştiinţă de Sine la nivel de grup, a grupului Celor care alcătuiesc Viaţa noastră, grupul  Celor care am fost, a Celui care suntem azi şi a Celor care vom fi.
Vom realiza, deasemeni, că există căi, şi ne va fi uşor să le găsim, ca Egoismul să nu mai însemne o “atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale în dauna intereselor altora”, ci că de fapt am ajuns să avem şi să manifestăm o nouă formă,  mult evoluată, de Egoism, formă ce cred că s-ar putea numi EGOISM RESPONSABIL, adică acea atitudine conştientă prin care se manifestă simţ de răspundere faţă de obligaţiile sociale (civice, etice, juridice, profesionale, familiale etc.), pornind de la o atitudine de permanentă preocupare pentru interesele proprii (individuale).
Ce va urma depăşirii acestui prag?... O poate spune oricine a reuşit să înţeleagă aceste rânduri!,,,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu